Na 28 jaar: Laatste uitzending van GPTV

GPTV

Aan alles komt een eind…..

Vandaag de laatste nieuwsuitzending van GPTV. Dat stemt weemoedig, maar ook tevreden. De conclusie moet zijn: Het is mooi geweest. 28 jaar geleden gingen we van start als Kabelkrant Nieuwsnet Noordwest in Harlingen, Franekeradeel en op het Bildt. In 1996 waren we als GPTV de eerste regionale commerciële TV-zender van Nederland. De toenmalige actualiteitenrubriek van de landelijke TV maakte er zelfs een 7 minuten durende reportage over.

Het nieuws dicht bij de mensen bleek een bestseller te zijn. Als je in NW-Friesland niet op TV was geweest, telde je niet echt mee. Angst voor de camera, die kende onze kijkers niet. Iedereen vertelde ongedwongen zijn verhaal. Alles liep als een zonnetje. De adverteerders stonden in de rij.

Het dagelijkse politienieuws had zo’n impact, dat GPTV zelfs werd genomineerd voor de politie-innovatieprijs. Helaas dacht de politietop daar anders over, want binnen korte tijd werden de top van de politie in Noordwest-Friesland weggepromoveerd en werd de voorlichting gecentraliseerd.

Zomers was er minder nieuws en daarom bedachten we de Dorpentocht. Gewoon door een dorp rijden, een niets aan de hand muziekje en informatie uit een encyclopedie. Maar welke muziek? Muzikehandelaar Hompy uit Harlingen bedacht Captain Cook. En die saxafoonmuziek werd mateloos populair. Zelfs het crematorium in Goutum draaide regelmatig de zingende saxafonen van Dorpentocht. Na de zomer kregen wij steevast bloemen en bedankkaartjes van vaste kijkers.

In 1999 namen we het Harlinger theater Trebol over. Met financiële steun van de gemeente Harlingen renoveerden we het theater en vestigden daarin ook onze tv-studio. Dat bleek een onwerkbare combinatie. We zijn nog steeds trots op ons Trebol, maar moesten concluderen dat een dergelijk kleinschalig theater niet te exploiteren is zonder jaarlijkse subsidie van de overheid. Wij verhuurden Trebol en later kocht de huurder het pand.

Ondertussen had GPTV haar vleugels uitgeslagen over de hele provincie. De frequenties van van kabelkrant NieuwsTV werden overgenomen en het kabelnetwerk van GPTV groeide naar 212.000 kabelaansluitingen. Er ontstond een verschuiving naar het provinciale nieuws. Dagelijks reisden we soms wel vier keer naar Leeuwarden. Steeds vaker kwamen we in de Blokhuispoort. De beheerders van de creatieve broeiplek haalden ons naar Leeuwarden. En daar waren wij ook best van gecharmeerd, want Leeuwarden Culturele Hoofdstad was en is in onze ogen de belangrijkste motor voor de toekomst van onze provincie. Onze grote live-show in de Prinsentuin om de jury van Culturele Hoofdstad te imponeren, slaagde prima, want kort daarna was het juichmoment, waarin de uitverkiezing van Leeuwarden bekend werd gemaakt.

Om de provinciale dekking in beeld te kunnen brengen bedachten we 3-spoor. Interviews met reizigers in de treinen van Arriva. Het werd een enorm succes. De verschillende presentatoren, die dit programma maakten, slaagden er in om mooie verhalen tevoorschijn te toveren.

En toch ondanks al die succesverhalen komt er vandaag een eind aan GPTV. Gewoon keihard het gevolg van het wegvallen van inkomsten. Met dankbaarheid kijken we terug. Het was vooral leuk. Wat hebben we een hoop mooie mensen ontmoet en bijzondere dingen beleefd. Bedankt!

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*